virtual reality

Hoe werkt virtual reality?

Met virtual reality wordt er een fictieve wereld gecreëerd waarbij het lijkt dat je zelf in die wereld actief bent. Hoe dit technisch precies in zijn werk gaat zullen we je besparen, maar virtual reality is eigenlijk gewoon een handig trucje waarmee je hersenen om de tuin worden geleid.

Het handige trucje dat ervoor zorgt dat je je in een andere wereld waant gebeurd door een computer. Wanneer je een virtual reality headset op hebt laat deze headset je een afbeelding zien die verandert naarmate je je hoofd beweegt. Op deze manier lijkt het net dat je je daadwerkelijk in een virtuele wereld bevindt. De eventuele toevoeging van 3D audio verbetert de totale ervaring en laat je de wereld om je heen helemaal verdwijnen.

Wat is de toegevoegde waarde van virtual reality?

Ik denk dat we niemand hoeven uit te leggen dat films en games die gebruik maken van virtual reality een spectaculaire ervaring geven. Wat is er nou leuker om je zelf te wanen in een game als FIFA of Call of Duty of een actiefilm zoals Independence Day? Met virtual reality krijgt de amusementsindustrie dus een spectaculaire impuls.
Wat veel mensen echter vergeten is dat virtual reality ook in de gezondheidszorg van toegevoegde waarde kan zijn. Voor een ziekte zoals PTSD kan het worden toegepast als psychologische therapie. Daarnaast kan virtual reality ook worden ingezet voor trainings- of andere medische doeleinden.